П'ятниця, 29.03.2024, 12:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Твоя думка?
Зломану електроніку:
Всього відповідей: 20
Інформер
Лічилка

Прилади&Системи

Головна » 2012 » Березень » 17

Сьогодні дуже популярними є MOSFET, їх можна часто зустріти на материнській платі і у блоках живлення. Як перевірити звичайний біполярний транзистор (npn/pnp - колектор - база - емітер) знають усі, як два послідовно включених діода. Еле що робити коли є підозра на польовий транзистор? Бігти в магазин і невиправдано платити? Та ні, можна легко тестером перевірити в режимі продзвонки (тест діодів). Для N-канального MOSFET транзистора в колі стік-витік є діод, його наявність можна підтвердити 0,5 В у прямому напрямі.

А тепер можна преревірити і затвор. Тестер повинен показувати «обрив» при перевірці затвор-витік і затвор-стік, причому полярність щупів не має значення. Але ось що цікаво!!!, якщо чорний щуп ("-") тримати на витоці, а червоним щупом ("+") торкнутися затвора, то транзистор відкриється. В чому ми можем переконатися, знову перевіривши стік-витік. Тестер покаже майже нульовий опір.

 Тепер помістимо щуп "+" на витік, а чорний щуп на затвор і перевірим стік-витік. Тестер знову буде показувати або спад напруги на діоде або «обрив», тобто транзистор закрився!

Доречі ще одна деталь — якщо ми відкриємо транзистор і виміряємо опір стік-витік, але не відразу, а через деякий час, то тестер буде показувати опір відмінний від нуля. І чим більше пройде часу, тим більшим буде опір. Прикол у тому ))) що ємність між затвором і витоком велика і поки вона не розрядиться транзистор буде відкритим.

Категорія: Рішення важливих питань | Переглядів: 992 | Дата: 17.03.2012 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)