Четвер, 28.03.2024, 16:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Твоя думка?
Зломану електроніку:
Всього відповідей: 20
Інформер
Лічилка

Прилади&Системи

Головна » 2010 » Березень » 20 » 220 В завжди, де б Ви не були!
11:01
220 В завжди, де б Ви не були!

Іноді працюєш за комп'ютером, чи просто як то кажуть "вийшов в Інтернет )", скоро буду. Аж ось мигнула лампочка і..., вимкнувся комп'ютер, така ситуація нервів ще нікому не добавляла. А ще уявіть ситуацію, зима..., холодно, Ви спите, пропала напруга, вимкнувся котел і Ви встаючи вранці не розумієте чому ж така холоднеча ), добре якщо просто вимкнувся, а міг би і ..., та не будемо про сумне. Як запобігти?

Джерела безперебійного живлення, або як деколи їх називають UPS вирішують цю проблему. Але, вони бувають теж різні. Як не помилитися?

  1. Stand-by (off-line)  UPS. Якщо напруга на вході в нормі, її просто подають на вихід. Якщо вона пропала, чи не в нормі, тоді включаються в дію інвертор і акумулятор. Недолік, - момент переключення (2...4 мс) на роботу від акумулятора, коли зникає основна напруга. Для комп'ютера - то не критично, він того провалу не відчує, але є чутлива техніка!!! Ефективність захисту 55 %.
  2. On-line UPS. Напруга з входу випрямляється, а потім знову перетворюється інвертором у змінну, тобто двійне перетворення. Для чого? Та дуже просто, при такому методі всеодно якої якості напруга на вході "крива, занижена чи хвилькою", - на виході маємо всеодно норму (постійна амплітуда і стабільна частота)! 
  3. Line-interactive. Вони схожі до першого типу. Але мають покращену стабілізацію: автотрансформатор з відводами, який піднімає чи знижує напругу на 12 %. Дякуючи автотрансформатору у випадку переходу від мережевої напруги на акумулятор проходить менше скачків і спотворень. Ефективність захисту 85 %.
  4. Delta Conversion On-line. У них з вхідної напруги виділяється: нормальна складова, і друга проблемна. Проблемна потрапляє на переробку, і вже на виході додається до нормальної. Тут застосовують компенсаційний трансорматор. Головна перевага - низенькі втрати енергії при її переробці, бо переробляється не вся енергія, а тільки її "погана" частинка :)

Резюме. Найнадійшішими, практично бездоганними є джерела безперебійного живлення типу "on-line", особливо це стосується четвертого типу. Тому ці UPS застосовують для живлення серверів, робочих станцій, медичного та ін. відповідального обладнання!!!

Категорія: Рішення важливих питань | Переглядів: 619 | Додав: metersys | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: