П'ятниця, 29.03.2024, 15:46
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Твоя думка?
Зломану електроніку:
Всього відповідей: 20
Інформер
Лічилка

Прилади&Системи

Головна » 2011 » Квітень » 7 » Чому згоріла техніка?
20:53
Чому згоріла техніка?

До нашої багатоповерхівки підходить три фази від підстанції, яка десь поблизу. Чотирьохжильний кабель подає три фази А, В, С і нуль N від трансформатора в електрощитову будинку, розміщену в підвалі, а звідти вже розводиься по сходовим кліткам. Від електрощитів на сходових клітках 2-х жильні провода відгалужують фазу і нуль в кожну квартиру. Квартири у підїзді стараються рівномірно розподілити між трьома фазами.

Коли ж можливий скачок напруги? Коли обірветься нульовий провідник. Тоді в одних квартирах напруга різко зросте (де мінімальне навантаження), а у інших навпаки. Почнуть горіти лампочки, телевізор, комп’ютер і т.д., відбудеться значне зміщення. І тоді у одних квартирах де було найбільше навантаження – буде 0 В, а там де все погоріло буде 380 В. Все продовжується доти, доки не відновиться контакт у нульовому провіднику. Так що нумо бігом на сходову клітку і подивіться чи нормально прикручений нульовий провід, який приходить знизу, але не той що йде у Вашу квартиру, а загальний який приходить знизу!!!

Тут було хотів намалювати веторні діаграми напруг, щоб було зрозуміло що і як робиться в розетці. Але передумав ))) Бо буде дуже наплутано, та й не всі про то знають, та ліпше не треба, краще на словах розказати )))


Що як правило згорає при цьому у ТВ чи ПК запитаєте Ви? 

Усі ТВ та ПК якщо включені в розетку працюють у де журному режимі. Тоді згорає діод ний міст, гасящий резистор, запобіжник, або первинка у трансформаторі блоку живлення, ну короче блок живлення ! )))

А чого запобіжник не згорів??? ))) Володіючи інерцією, запобіжник перегорає лише тоді як пробивається мікросхема імпульсного БЖ і цим закорачує випрямляч. Не захистили і варістори БЖ комп’ютера, так як вони гасять лише короткочасні викиди напруги. До речі у мене був випадок, коли точно така ситуація, відірвався нуль і вистрелили варістори в UPS ) Був феєрверк!


Що ж робити якщо у Вас все ж таке трапилося?

Вихід є, коли сталась аварія, вимикаєте усе решта з розеток. Викликаєте аварійну бригаду обленерго. Просите документально зафіксувати причини аварії. Далі на наступний день, берете усю згорівши техніку і йде у авторизований сервісний центр, вони пишуть Вам документи про причини виходу з ладу техніки. Тобто дають експертний висновок. Скласти позов Вам допоможе товариство захисту прав споживачів чи юрист. Зона відповідальності: обленерго – до електрощита в підвалі будинку, від вимикача до вашого лічильника – ЖЕО або ССБП, за ділянку від лічильника до квартири відповідає власник квартири.

А у Вас було щось подібне, пишіть у коментах.

Категорія: Рішення важливих питань | Переглядів: 843 | Додав: metersys | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: