Середа, 24.04.2024, 09:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Меню сайту
Твоя думка?
Зломану електроніку:
Всього відповідей: 20
Інформер
Лічилка

Прилади&Системи

Головна » 2010 » Серпень » 29 » HDD - музика, фото, інфа. Як не втратити?
17:34
HDD - музика, фото, інфа. Як не втратити?

Отже, вінчестер, складається із власне магнітних дисків (4 шт.), зібраних у пакет і встановлених на осі шпиндельного двигуна, блоку головок читання-запису, які разом з блоками поміщені у гермоблок, і плати управління.

Поверхня диска містить сервомітки, які служать для позиціонування головок, так званий низькорівневий формат, який включає у себе розмітку секторів з їх адресами, і логічний формат операційної системи. Контролер являє собою спеціалізований мікрокомп’ютер, який складається з управляючого процесора, ПЗП, ОЗП, і мікросхем для управління двигуном, кодування і декодування даних, і мікросхем інтерфейсу.

 


Отже, трапилось страшне – вінчестер відмовляється працювати :-(  Загальний алгоритм виявлення несправності такий:

 

Підключити кабель живлення, без інтерфейсного. Повинен прослуховуватися звук розкрутки шпинделя двигуна, потім кілька секунд роботи позиціонера, потім звук повинен стати рівним. Якщо вінчестер так не робить тоді:

  • не відбувається нічого, жодного звуку. Скоріше за все несправна плата електроніки. Іноді сгорівша від перевантаження мікросхема може мати вздуття чи тріщини. Це може відбутися при підключенні вінчестера на ходу, тобто коли живлення компа ввідмкнено. Випадки несправності шпиндельного двигуна (обрив обмоток) рідкісні, та можна їх продзвонити тестером, опір біля 2-3 Ом.
  • розкрутки не відбувається, але чути гудіння. Можливе залипання головок. Тоді слід кілька разів крутнути вінчестер в площині дисків. Руками струсонути, може якраз відлипнуть ))) В нових вінчестерах таке відбувається рідко, хіба що коли не спрацювала автоматична парковка головок.
  • двигун розкручується, - далі кілька клацань і зупинка, - обрив головок, царапини на дисках (зношування), а також несправність мікросхем канала читання/запису. Причина клацань – удари хвостовика блоку головок об обмежувач через відсутність читання.
  • двигун розкручується, один чи кілька нешумних клацань, після чого двигун продовжує обертатись, але не входить у режим готовності, не реагує на комп, BIOS не визначає. Це значить, що управляючий процесор зависає через неправильне зчитування службових програм.
  • сильний звук (скрегіт, свист). Несправний двигун, або зміщені диски, або головки вийшли за межі поверхні диска.

 

Ремонт таких серйозних поломок потребує наявності: осцилографа, комплекта РС3000 (acelab.ru)  Локалізувати несправність (плата чи гермоблок) можна заміною плати електроніки, тієї ж моделі вінта. Також рекомендую перевірити контакти, як у кабелі так і на самій платі, дуже часто – причина просто відламаний контакт гнізда )))

Програма Diskedit в режимі роботи з фізичним диском дозволяє перевірити читання/запис. Checkit перевіряє читання заголовків секторів і правильність контрольних сум (низькорівневий формат). Одна із найбільш розповсюджених несправностей HDD – дефектні ділянки магнітних поверхонь (bad bloks). І ще одне, - живлення вінчестера, перевірте тестером таки наявність стабільних 5 і 12 В і надійність контактів.

 

Ну ось вродь і все що можна розповісти... ))) А що Ви про це думаєте? Чи ламався у когось вінт, що Ви робили?

Категорія: Рішення важливих питань | Переглядів: 824 | Додав: metersys | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: